Pe cat de informati suntem, pe atat de nestiutori. Cati dintre cei care ies in strada stiu diferenta dintre dreapta si stanga? Legalitate si legitimitate? Cati dintre cei cu drept de vot inteleg ce voteaza si jocurile carora le cad in plasa? Cel mai greu examen din anul 1 mi-a fost la ISP (introducere in stiinte politice), am invatat de mi-au sarit capacele, am luat 10 si continui sa uit ce am invatat; nu pentru c-as fi facut-o mecanic, ci pentru ca sunt fenomene extrem de greu de inteles si explicat. Adaugati lacune de istorie si strategii deja jucate, si incercati sa intelegeti cam cat NU intelegem, de fapt, din scena politica.
De exemplu, birocratia este un lucru bun. Intr-un stat democratic, birocratia exista pentru a impiedica coruptia. Cu cat un stat este mai birocratic, cu atat scade nivelul de coruptie. si atunci, de ce suntem crescuti invatand sa fentam birocratia?
Acum s-a scos si asta din planul de invatamant pentru boboci la CRP. Da’ nu mai bine s-ar scoate inca din liceu sportul, muzica si desenul pe care oricum nu le face nimeni, si s-ar preda un basic level de stiinte politice, economie si istoria religiilor? Poate-i mai destupam pe astia mici la minte, ca noi trebuie sa ne destupam singuri.
Cati am inteles ceva din tragedia de la Colectiv? Cati am inteles ca e ok s-avem macar un buletin la noi in club, pentru identificare just in case? Ca nu e ok sa aruncam cu servetele in club si sa scrumam in acelasi loc? Ca nu-i recomandat sa ne bagam in fata, intre monitoare de nspe metri inaltime si artificii care uite ce spectacol misto fac! ? Ca nu e bine sa urlam a panica daca se intampla ceva, caci ne compromitem nu doar sansele noastre de scapare, ci si pe-ale celor din jurul nostru?
Exemplele continua cu site-urile care spun tampenii si pareristii de serviciu ce si-au facut din Facebook blog. Inca nu vad multe cluburi inchise, doar unele responsabile care-si fac controale si iau masuri – adica cele pe unde ma voi rezuma sa calc in continuare.
Povestea este complicata, dureroasa, (i)morala si are mai multe aspecte decat sunt puncte intr-o multime infinita, dar tot ce se intampla ar trebui sa se cladeasca pe informatie.
Informatia e putere, dar numai cea asimilata. Informatia redundanta, garbage-ul – cum ii mai spune numele-, trebuie aruncata exact acolo unde-i este locul: la gunoi.