Planuiti sa cumparati si / sau sa inmatriculati o masina la mana a doua (second hand) din Romania? Articolul acesta isi propune sa va ajute in planificarea eficienta a fiecarui pas, sa va informeze care sunt documentele necesare inmatricularii, precum si cat o sa va coste toata operatiunea.
Inainte de a cumpara, verificati bine si autovehiculul, dar si documentele vanzatorului!
Trebuie sa verificati, mai intai, autovehiculul foarte bine atat tehnic cat si estetic. Dupa cat de bine va pricepeti la masini, puteti verifica masina ori singur, ori va puteti duce la un service autorizat.In caz ca alegeti sa mergeti la un service cunoscut, e mai bine, deoarece astfel aveti sansa ca sa descoperiti si multe informatii referitoare la istoricul masinii. Insa pentru asta trebuie sa mergeti impreuna cu cel care v-a vandut masina, care trebuie sa ceara personal datele despre istoricul autovehiculului.
Astfel incat, din punctul de vedere legal, un service nu va poate oferi dumneavoastra aceste informatii. Sa zicem ca ati verificat autoturismul si ca sunteti multumit. Asta nu inseamna, totusi, ca trebuie sa treceti imediat la perfectarea contractului de vanzare-cumparare. Mai inainte de asta mai aveti niste verificari de facut.
1. Asigurati-va ca autovehiculul pe care doriti sa o cumparati nu este una furata
Puteti face asta chiar pe site-ul Politiei Romane, la sectiunea de autovehicule furate.
2. Verificati documentele de vanzare ale autoturismului
Daca autovehiculul este cumparat de la un vanzator auto de incredere, sansele ca actele acestuia sa nu fie OK sunt aproape nule. Insa daca alegeti sa cumparati o masina la mana a doua de la o persoana privata, cei de la www.inmatriculariauto.net va sfatuiesc sa analizati bine actele autoturismului.
Cautati seria de pe sasiul masinii (sub capota de obicei ori este inscriptionata pe interiorul parbrizului) si vedeti daca este la fel cu acea aflata inscrisa in documentele masinii. Verificati si ca numele fostului proprietar sa fie prezent in toate actele.
3. Cereti de la vanzatorul autovehicului certificatul fiscal
Inainte de cumparare, asigurati-va ca primiti de la vanzator si certificatul fiscal, ca acesta nu mai are datorii. In caz contrar, riscati sa cumparati un vehicul pe care nu il veti putea inmatricula! Cand vanzatorul refuza sau va amana fara vreun motiv vizibil cu certificatul fiscal, atunci sunt mari sanse ori ca acesta sa mai aiba ceva datorii ori ca masina respectiva sa fie furata, atrage atentia echipa unei firme de inmatriculari Bacau.
Apoi, treceti la redactarea propriu-zisa a contractului de vanzare-cumparare a autovehiculului.
Dupa ce ati facut verificarile enumerate mai sus, puteti merge la notar ori la un birou de copiat acte in vederea intocmirii contractului de vanzare-cumparare a autovehiculului. La acest moment, ar trebui sa aveti deja certificatul fiscal de la vanzator. Daca mergeti sa cumparati de la un vanzator auto specializat, acesta va va oferi si o factura.
La semnarea contractului, respectivul vanzatorul va inscrie in talon ca va instraineaza masina, impreuna cu data predarii si semnatura sa. Abia din acel moment, aveti la dispozitie un numar de 30 de zile in vederea indeplinirii inmatricularii masinii. Tot acum trebuie completata, impreuna cu vanzatorul, si fisa de inmatriculare auto. Aceasta trebuie sa fie completata si semnata olograf de catre vanzator. La fel, fisa trebuie sa fie vizata si de catre organul fiscal local, de care apartine. Acesta va radia autovehiculul de pe numele sau si astfel nu se va mai plati un impozit pentru ea.