Salile de evenimente sunt rezervate si inchiriate pentru diverse ocazii speciale, cum ar fi nunti, zile de nastere, logodne, petreceri corporatiste, reuniuni de familie precum si alte diverse evenimente. Pentru a deschide o astfel de sala trebuie sa fii pregatit sa oferi si unele servicii asociate, cum ar fi catering, decoratiuni, muzica, planificari de eveniment. Acest articol iti pune la dispozitie 8 ponturi pentru a incepe cu dreptul acest tip de afacere:
Asigura-te ca exista cerere pentru o astfel de sala in comunitatea unde doresti sa operezi. Fa studii de fezabilitate si cerceteaza competitia – sali pentru evenimente si centre de conventii in zona prospectata. Pregateste in paralel promovarea, listeaza cateva necesitati pentru sala care sa includa suprafata, capacitate maxima, preturi de inchiriere, zile de rezervari si alte servicii mentionate mai devreme. Intotdeauna este o idee buna sa mentionezi ca ai contracte de parteneriat cu alti operatori in domeniu cum ar fi servicii de catering, decoratiuni, divertisment live, etc..
Cauta-ti nisa. Asta poate fi vital daca infiintezi o sala de evenimente intr-o comunitate cu o competitie acerba. Pentru a lua decizii inteligente de marketing este importanta identificarea clientilor. Daca te concentrezi pe piata organizarilor de nunti, stabileste parteneriate cu magazinele de rochii de mireasa, inchirieri de corturi, artisti, planificatori de nunti. Daca gazduirea evenimentelor corporatiste iti fac mai mult cu ochiul, stabileste relatii cu comunitatile locale de afaceri si planificatorii de petreceri corporatiste.
Schiteaza un plan de afaceri. Acest plan iti va oferi o harta ce identifica scopul, piata tinta precum si resursele umane si de capital necesare. Un plan de afaceri include in general categorizarea bugetului, rate la banci, taxe, asigurari, salarizari, utilitati, publicitate, precum si alte costuri. Pentru a schita un plan de afaceri cat mai precis te poti inspira din multele sabloane pe care le vei gasi pe Internet.
Determina costurile de exploatare. Aceste costuri se vor baza pe calculul costurilor de inceput si costurile lunare de exploatare pentru aproximativ un an. Unele din costurile majore incluse sunt leasing-ul cumpararii sau construirii salii – renovarea podelelor, tratamente ale peretilor, iluminat, bai , si bucatarie. Daca vei prelua o sala pentru evenimente existenta, ia in considerare refacerea ringului de dans si a zonei destinate trupei.
Decoreaza sala. Angajeaza un designer de interior profesionist care sa proiecteze planul perfect. Acesta va trebui sa intocmeasca planul in functie de nevoile specifice clientilor tai.
Cumpara sau inchiriaza mobila. Industria mobilei de restaurant poate furniza mese de invitati, mese de bufet, unele articole de decor cum ar fi plante de interior si candelabre. Fetele de masa si vesela este recomandat sa fie inchiriate intrucat clientii prefera ca acestea sa fie in ton cu evenimentul.
Dupa deciderea design-ului si a mobile pentru sala, este timpul sa angajezi personalul. Angajeaza un manager care sa fie o gazda profesionista, coordonator de evenimente, al personalului si al serviciului de vanzari. Pe termen lung va trebui sa creezi o politica interna ce subliniaza clar operatiunile si responsabilitatile personalului angajat la sala pentru evenimente.