Antreprenoriatul poate fi un joc greu de castigat. Aproape nicio educatie la nivel preuniversitar sau universitar nu va poate pregati pentru asta. Cea mai mare parte a invatarii se intampla la locul de munca.
Cand am inceput prima mea afacere in 2011, nu ma asteptam la o calatorie atat de dura. Iata cateva lectii pe care mi-as dori sa le fi stiut atunci cand am inceput:
1. Banii conteaza, dar nu sunt totul
Multi antreprenori reusesc sa stranga capital la inceputul jocului, dar banii nu sunt suficienti. Este important un model de afaceri solid care genereaza fluxuri de numerar consistente. In plus, aveti nevoie de oameni pentru a va implementa sistemele.
2. Concentrati-va pe oameni si pe nevoile lor
Afacerile sunt despre oameni. Nu puteti face totul singur. Concentrati-va pe oameni, intelegeti nevoile lor, compensati-i in mod adecvat si investiti in formarea lor. Este posibil sa ramana sau nu cu dvs., dar este important sa-i instruiti in continuu.
3. Proprietarul si afacerea sunt doua lucruri diferite
Este important sa va separati de afacerea dvs., si sa va priviti ca angajat si actionar in afacerea dvs. Am vazut ca multor oameni le este greu sa-si diferentieze finantele personale de cele ale afacerii lor.
4. Alegeti afacerea potrivita pentru dvs.
Uneori, diferenta dintre succes si esec pentru o firma abia infiintata poate fi doar alegerea afacerii potrivite pentru dvs. Exista momente in care, oricat ati incerca, lucrurile nu vor functiona, deoarece conditiile pietei nu sunt in favoarea dvs.
De exemplu, industria companiilor aeriene din majoritatea tarilor are o marja de profit mai mica de 2%, iar majoritatea companiilor aeriene, chiar daca sunt conduse de oameni competenti, nu castiga bani.
5. Mentineti un echilibru puternic intre viata si munca
Multi antreprenori petrec 12 – 13 ore pe zi prinsi in afacerea lor. Si o fac de peste 10 ani. Acest lucru ii face in cele din urma sa oboseasca si sa devina neproductivi. In momentul in care incepeti sa lucrati mai putine ore, gasiti modalitati de a va simplifica operatiunile si de a face lucrurile mai repede.
6. Incepeti sa economisiti devreme
Nu am fost niciodata un mare cheltuitor. Cu toate acestea, rareori m-am deranjat sa economisesc bani la inceputul vietii mele. Daca incepeti sa economisiti devreme, va puteti folosi economiile pentru a investi in afacerea dvs. Economiile va ofera optiuni.
7. Invatati sa va descurcati mai bine cu datoriile, sau evitati-le complet
Unii antreprenori se folosesc de o datorie pentru a incepe o afacere, acest lucru poate fi foarte periculos, mai ales daca sunteti pentru prima data antreprenor. Un start-up este inerent foarte riscant, mai ales daca modelul de afaceri nu este testat.
In cazul in care afacerea esueaza, proprietarul companiei trebuie sa ramburseze datoriile, deoarece majoritatea datoriilor sunt garantate personal de catre proprietarul companiei.
8. Gasiti-va un mentor bun
A avea un mentor bun este ca indrumarea parinteasca. Vreti ca cineva sa va traga la raspundere pentru actiunile dvs. si sa va ofere indrumari in calatoria dvs. Dar alege-va intelept mentorul. In mod ideal, ar trebui sa fie cineva care are un istoric puternic de succes in afaceri, crede in ideea dvs. si este dispus sa va ofere feedback sincer, fara a-si face griji cu privire la protejarea sentimentelor dvs.
Concluzie
Inceperea unei afaceri poate fi foarte interesanta. Dar este important sa va faceti temele si sa luati pasi masurati si meticulosi. Incepeti mic si faceti pasi incrementali in fiecare zi.