Conform legii, terenurile detinute de persoane fizice sau juridice se impart in mai multe categorii in functie de destinatie. Titularii dreptului de proprietate sau cei care au alte drepturi asupra terenului, precum si posesorii si detinatorii precari sunt considerati detinatori de terenuri.
Fiecare teren va fi clasificat in mod diferit si este foarte important sa existe o evidenta clara in ceea ce priveste acest aspect. Principalele categorii care exista in momentul defata sunt: terenurile cu destinatie agricola, terenurile cu destinatie forestiera, terenurile aflate permanent sub ape, terenurile din intravilan si terenurile cu destinatie speciala.
Fiecare categorie dintre acestea are o categorie speciala inclusa in cadastrul general. In functie de situatie exista diferite unitati ale statului care se ocupa cu inventarierea sistemica a fiecarui tip de teren. Este esential sa se cunoasca toate detaliile la zi pentru o utilizare rationala a resurselor existente si pentru calcularea taxelor si impozitelor anuale.
Terenurile cu destinatie agricola (TDA)
Acestea incluse terenurile arabile, liveziile, plantatiile de hamei si duzi, pasunile, fanetele, serele, solariile, rasadnitile, terenurile cu vegetatie forestiera, constructiile agrozootehnice si amenajarile piscicole. Se adauga toate constructiile si cladirile folosite pentru exploatarea acestor terenuri, informeaza un expert cadastru Slatina.
Terenurile cu destinatie forestiera (TDF)
Include terenurile destinate productiei sau administratiei silvice, impaduririlor si stancariilor. Cuprinde in componenta toate padurile existente, private sau publice, impreuna cu restul amenajarilor si constructiilor care le deservesc. Se urmareste mentinerea fondului forestier si utilizarea rationala a acestuia.
Terenurile aflate permanent sub ape (TDH)
Include albiile minore ale cursurilor de apa, lacurile naturale si artificiale, bratele si canalele din Delta Dunarii, fundul apelor maritime interioare si al marii teritoriale. Rolul principal este de mentinere a unei evidente corecta a apelor de pe teritoriul tarii si a tuturor sistemelor care le deservesc. Se urmareste utilizarea rationala a surselor de apa.
Terenurile din intravilan (TDI)
In aceasta categoric se include toate terenurile indiferent de categoria de folosinta, situate in perimetrul localitatilor urbane si rurale, ca urmare a stabilirii limitei de hotar a intravilanului, conform legislatiei in vigoare (sursa).
Terenurile cu destinatie speciala (TDS)
Include terenurile folosite pentru transporturile rutiere, feroviare, aeriene si navale, pentru obiective si instalatii hidrotehnice, termice, de transport al energiei electrice si gazelor naturale, exploatarile miniere, petroliere, nevoile de aparare a tarii, precum si rezervatiile si monumentele naturii, ansamblurile si siturile arheologice si istorice si altele asemenea.
Domeniul public poate fi de interes national sau local si poate fi proprietatea statului, municipiilor, judetelor, oraselor sau comunelor.
Unitati teritoriale cadastrale
Terenurile intravilane si extravilane se impart la randul lor in mai multe unitati teritoriale cadastrale. Inainte de a face orice operatiune trebuie sa verifici de ce unitate teritoriala cadastrala apartine terenul/imobilul tau.
Sectorul cadastral este o diviziune cadastrala tehnica a unitatii administrativ-teritoriale pentru delimitarea careia se utilizeaza detalii liniare. Spre exemplu apele, digurile, drumurile sau caile de comunicatie, acestea nesuferind modificari. Mai multe imobile sau corpuri de proprietate sunt grupate impreuna pentru o mai buna desfasurare a delimitarilor.
Imobilul poate fi reprezentat atat de catre o parcela de teren goala, cat si una construita.
Corpul de proprietate este compus dintr-un numar de mai multe parcele care sunt lipte si sunt detinute de aceeasi persoana/firma.
Parcela este suprafata de teren situata intr-o unitate administrativ-teritoriala pe un amplasament bine stabilit, avand o singura categorie de folosinta si apartinand unui propietar sau mai multor propietari, in indiviziune. Daca este analizata din punct de vedere economic, o parcela prezinta mai multe subdiviziuni fiscale, practic un numar de portiuni ale parcelei clasificate calitativ.