Ati aflat recent ca pentru vanzarea sau inchirierea imobilului Dvs veti avea nevoie de un certificat energetic si nu stiti cum sau de unde va puteti procura acest document? In randurile urmatoare, cei de la site-ul www.certificatenergetic247.net va prezinta informatii utile si raspunsuri la multe dintre cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect:
Documente necesare pentru intocmire:
- Planul general de incadrare in zona in care se afla amplasata cladirea (se vor preciza, de asemenea punctele cardinale);
- Planul arhitectural care include fatadele si toate sectiunile, inclusiv subsolul, parterul, etajul curent, ultimul etaj si terasa;
- Planurile cu sectiunile transversale si longitudinale;
- Planurile pentru instalatiile de apa calda si de incalzire;
- Releveul apartamentului – in care sunt reprezentate la scara 1:100 elementele apartamentului;
- Alte detalii ale constructiei. Aceasta categorie include, intre altele:
- peretii;
- planseul care se afla peste subsol;
- planseul care se afla sub mansarda sau terasa;
- In cazul in care anumite elemente din apartament au fost inlocuite la o data recenta, va fi necesar sa se precizeze denumirea producatorului sau fisa tehnica. Poate fi cazul:
- centralelor termice;
- caloriferelor;
- tamplariei termoizolante;
- Nu in ultimul rand, vor fi necesare facturi pentru:
- apa calda;
- apa rece;
- si, dupa caz, factura pentru energia termica sau pentru combustibilul necesar centralei termice de care dispune cladirea respectiva.
In continuare, un auditor energetic atestat ne prezinta pasii ce trebuie parcursi pentru obtinerea unui certificat energetic in Arad:
Etape esential de parcurs pentru elaborarea certificatului energetic
Auditorii energetici vor elabora documentul doar dupa ce se vor parcurge urmatoarele etape:
- Orice cladire dispune de un sistem in baza caruia a fost construita si de instalatii, precum cele de incalzire, iluminat artificil s.a.m.d. Pe baza tuturor caracteristicilor reale pe care le are sistemul de constructie si a instalatiilor, auditorul energetic evalueaza performanta energetica a cladirii respective in conditii normale de utilizare;
- Cea de a doua etapa nu se adreseaza si apartamentelor. Aceasta consta in definirea cladirii de referinta (cladire care, in principiu, dispune de caracteristici de alcatuire similare cladirii reale, in care utilizarea energiei este asigurata intr-un mod eficient) atasata cladirii reale, dar si o evaluare a performantei energetice pe care aceasta o poate oferi;
- In cea de a treia etapa, cladirea va fi incadrata in clasa de performanta energetica, respectiv cea de mediu;
- In aceasta etapa, a patra, asadar, se va nota cladirea din punct de vedere energetic;
- In ultima etapa se procedeaza la intocmirea documentului, acesta avand o valabilitate de 10 ani.
In final, trebuie sa se retina: certificatul energetic reprezinta un document tehnic necesar in mod obligatoriu de elaborat pentru cladiri care se construiesc, sunt vandute sau se inchiriaza!
Ce prostie si cu certificatele astea, nu stiau cum sa faca sa ne mai scoata un ban din buzunar. Sunt extrem de curioasa cati din cei care si-au planificat sa cumpere un apartament au verificat certificatul energetic si au zis dupa “Aaaaa, pai daca astea sunt valorile, o sa mai cautam in alta parte” :)))