Pentru a ajusta consumul de energie si a limita emisiile de dioxid de carbon, legea nr. 372/2005 prevede ca trebuie efectuate inspectii periodice. Acestea au loc o data la 2 ani si vizeaza partile accesibile ale sistemelor de incalzire a spatiului care sunt dotate cu cazane, dar si ale sistemelor combinate de incalzire si ventilare, care au o putere nominala utila de peste 70 kW: generatoare de caldura, sistem de control si pompe de circulatie care se folosesc pentru incalzirea cladirilor, dar si amortizoare, conducte si filtre de aer folosite pentru tratarea aerului.
Cine se ocupa cu inspectia sistemelor de incalzire
Inspectia sistemelor de incalzire, din punct de vedere energetic, se efectueaza de catre experti tehnici atestati, respectandu-se reglementarile tehnice in vigoare la data respectiva. Acestia sunt persoane fizice atestate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei care au dreptul sa efectueze inspectii din punct de vedere al eficientei energetice la sistemele de incalzire, climatizare, ventilare si sa intocmeasca rapoarte de inspectie pentru toate acestea, indica website-ul www.aepmr.ro.
Ce se verifica intr-o astfel de inspectie
In cadrul unei inspectii de acest tip se face evaluarea eficientei si a dimensionarii unui sistem de climatizare fata de cerintele de racire ale cladirii si se tine cont si de capacitatea sistemului de climatizare sau a celui combinat de ventilare si climatizare pentru a se optimiza performanta in anumite conditii de functionare.
Raportul realizat de expertul tehnic atestat in urma inspectiei i se inmaneaza proprietarului sau administratorului cladirii, care trebuie sa-l pastreze la cartea tehnica a constructiei. Raportul cuprinde rezultatul verificarilor, dar si solutiile si masurile care se impun pentru imbunatatirea performantei energetice a sistemului respectiv.
Reguli pentru cladirile nerezidentiale
Conform legii mentionate mai sus, pana la 31 decembrie 2024, cladirile nerezidentiale prevazute cu sisteme de incalzire sau sisteme combinate de incalzire si ventilare care au o putere nominala de peste 290 kW trebuie sa fie echipate cu sisteme de automatizare si control pentru cladiri, daca este fezabil, tehnic si economic. Aceste sisteme trebuie sa asigure urmatoarele:
- sa monitorizeze, sa inregistreze, sa analizeze, dar si sa ajusteze continuu utilizarea energiei;
- sa analizeze eficienta energetica a cladirii in comparatie cu un criteriu de referinta, sa detecteze anumite pierderi si sa informeze persoanele responsabile in privinta oportunitatilor de sporire a eficientei energetice;
- sa asigure comunicarea cu sistemele tehnice conectate din cladiri, precum si cu alte dispozitive din interior, fiind interoperabile cu sistemele tehnice ale acelor cladiri care sunt dotate cu tehnologii brevetate sau dispozitive, arata o firma care intocmeste certificat de performanta energetica Buzau.
Recomandari pentru cladirile rezidentiale
Pentru a se obtine o economie importanta de energie in cazul cladirilor rezidentiale, dar si pentru imbunatatirea gestionarii mediului interior, proprietarii pot lua in calcul instalarea a doua functionalitati:
- monitorizare electronica continua – masoara eficienta sistemelor si ii informeaza pe proprietari daca eficienta scade sau daca este nevoie de o revizie a sistemului;
- control eficace –permite generarea, distribuirea, stocarea si utilizarea adecvata a energiei.
Este recomandat ca inspectia acestor sisteme sa se faca printr-o singura vizita a expertului tehnic atestat pentru cele doua tipuri de instalatii. Daca nu este posibil acest lucru, se va face concomitent inspectia sistemului de climatizare cu cea sistemului de ventilare.