Mi se intampla de multe ori sa cad in reverie si sa meditez, asa cum se zice, la nemurirea sufletului. Ma gandesc ce ciudata e aceasta specie numita homo sapiens. De ce capacitate imensa de creatie si organizare dispune. Desigur, capacitate de organizare exceptionala, au si albinele, sau termitele. Dar si alte specii de vietati de pe fata pamantului, insa oamenii au colonizat intreaga planeta si o domina mult mai net decat a facut-o vreodata vreo alta specie. In timp ce la majoritatea celorlalte “societati” create de diversele specii de animale, primordiale sunt reflexele mostenite, omul are aceasta inteligenta superioara care il deosebeste in mod evident de celelalte fiinte de pe planeta.
Tocmai din acest motiv, este de mirare ca oamenii nu se pot coordona perfect unitar si exista mari disensiuni intre marile grupuri umane care poarta denumirea de popoare. In orice carte, sau in orice film stintifico fantastic, extraterestri care vin de pe alta planeta, sunt fie martieni, fie klingonieni, sau alte denumiri, dar poarta intotdeauna numele planetei de unde vin. Asa cum la noi ar trebui sa fie doar pamanteni. Ei bine, la noi nu-i asa. Cand vin la noi, extraterestri gasesc fie americani (in 99% din cazuri), fie francezi, englezi, rusi, etc.
Pamantul este in continuare un teatru de razboi. Un teatru care are tot ce-i trebuie, scena, decoruri, costume, actori si in special armament. Iar deasupra tuturor sunt scenaristii si regizorii. Atata timp cat aceste razboaie vor aduce beneficii regizorilor, actorii se vor lupta in continuare. De aici rezulta o stare de stres care prin mecanisme economice, financiare, sau mass media, sunt transmise tuturor indivizilor. Ca sa trag o concluzie din toate acestea, parerea mea este ca stresul reprezinta cea mai raspandita afectiune din lume. Doar ca spre deosebire de alte afectiuni, ea nu este recunoscuta ca boala decat in foarte rare cazuri si ca atare nu se fac eforturi pentru tratarea ei.
Acest stres se manifesta in mod diferit de la persoana la persoana. Unii sunt mai afectati, in general cei cu meserii sau functii de raspundere, altii mult mai putin, cum ar fi cei care locuiesc in mediul rural. Ca unul ce locuiesc intr-un oras aglomerat cum este Bucurestiul, dar nu am vreo functie de mare raspundere, as putea spune ca starea mea de stres este medie. Adica nici prea prea, nici foarte, foarte. Totusi e nevoie de un tratament, de anumite remedii, dar evident nu pe baza de medicamente.