Exista aspecte foarte importante de analizat inainte de a va cumpara primul apartament. Aceasta achizitie poate fi foarte usor cea mai mare investitie pe care dumneavoastra aveti sa o faceti vreodata, ceea ce face sa fie mult mai importanta nevoia unui plan inainte de a merge la cumparaturi pentru noua dumneavoastra proprietate. Ca in orice alta investitie, ar trebui sa va faceti temele, sa determinati cat de mult sunteti dispus sa investiti, si ce anume sperati sa obtineti din experienta. Sa vedem pe ce aspecte ar trebui sa va focusati pentru o afacere cat mai buna:
Decideti unde vreti sa traiti. Care parte a orasului se potriveste cel mai bine cu stilul dumneavoastra de viata? Cat de departe vreti sa fiti de locul de munca? Aveti speranta de a avea un centru comercial din apropiere? Daca doriti o comunitate prin care sa mergeti pe jos, puneti asta pe lista de dorinte. Daca aveti nevoie de spatii deschise din apropiere, uitati-va dupa cartierele de pe langa parcuri. Specificati de fiecare data ce nevoi si dorinte aveti, mai ales cand vine vorba de ceea ce doriti sa gasiti in prima dumneavoastra casa.
Calculati cat de mult doriti sa platiti. Luati in considerare o intalnire cu un ofiter de credite care urmeaza sa va fie ghid pentru un credit ipotecar. El va va intreba despre veniturile si datoriile pe care le aveti pentru a determina cat de mult va puteti permite sa imprumutati. Apoi petreceti ceva timp pentru a va decide cum vreti sa arate viata dumneavoastra dupa ce ati cumparat acel apartament. Nu doriti sa aveti suficienti bani pentru a calatori sau planuiti sa aveti copii intr-un viitor nu prea indepartat? Un creditor poate sa va spuna cat de mult va puteti permite astazi, dar el nu stie ce sperati sa faceti cu viata dumneavoastra in viitor. Daca aveti de gand sa achizitionati un apartament mai ieftin decat va puteti permite, veti avea bani si pentru alte lucruri.
Gasiti un agent imobiliar. Un agent cunoaste cum stau treburile pe piata si poate folosi „lista Dvs de dorinte” ca pe un instrument pentru a restrange aria in care doriti sa cautati. El poate de asemenea negocia in numele dumneavoastra cea mai buna afacere posibila pentru cumpararea unei proprietati, si va finaliza stive de documente implicate in tranzactie. Asigurati-va ca va uitati dupa un agent care va va reprezenta ca si cumparator, si dupa un agent de vanzari intalnit la o casa de vanzare. Amintiti-va, vanzatorul este cel care plateste agentul de vanzari, asa ca nu va trebui sa platiti niciun ban in plus daca lucrati cu unul.
Adresati-va agentului dumneavoastra imobiliar pentru a scrie o oferta in numele dumneavoastra odata ce ati gasit o casa si sunteti interesat de cumparare. El va poate ajuta sa stabiliti o oferta de cumparare corecta. si va va reaminti de orice facilitati suplimentare pe care le puteti cere sa fie incluse. Agentul dumneavoastra va stii daca aveti nevoie sa includeti o finantare de urgenta, ceea ce face oferta sa depinda de asigurarea unui credit ipotecar acceptabil. El va prezenta oferta agentului vanzatorului, sau direct proprietarului in cazul in care lucreaza fara un agent, si va va tine la curent cu modul in care merg negocierile.
Aflati de fapt cat de mult va costa sa cumparati un apartament. Cei care cumpara pentru prima data un o casa sunt adesea socati sa afle ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, si planurile lor initiale de achizitionare sunt depasite cu mult cand vine vremea sa puna banii jos. Asteptati-va la costuri de inspectie, taxe de initiere a imprumutului, calcule ipotecare, taxe de inscriere, o asigurare a proprietatii, taxe de evaluare, taxe notariale etc. Toate aceste taxe pot adauga procente importante in pretul final de achizitie. Adresati-va agentului dumneavoastra pentru a pregati o estimare de buna-credinta pentru orice proprietate va ganditi sa cumparati, astfel incat sa stiti ce costuri totale vor fi.
Informati-va in legatura cu costurile in curs de desfasurare. Adresati-va proprietarului anterior pentru a vedea copii ale facturilor de utilitati, impozitele pe proprietate, facturi de reparatii, de asigurare si facturi pentru intretinere, cum ar fi ridicarea gunoiului. Intrebati despre orice taxa care trebuie platita pentru locuinta. Nu uitati sa adaugati toate aceste cheltuieli in bugetul lunar.